NL - FR

Ook in 2024 ontvangt Vanden Broele
het Voka Charter
Duurzaam Ondernemen.

Duurzaam ondernemen is voor Vanden Broele niet zomaar een hol begrip. We hebben de ambitie om autonoom en duurzaam te blijven groeien, met volledige controle over onze ontwikkeling. Daarbij willen we vooral trouw blijven aan onze waarden en het Vanden Broele-DNA.

We zijn dan ook bijzonder trots dat we opnieuw het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) mochten ontvangen, een erkenning voor de duurzaamheidsinspanningen die we al vele jaren leveren. Als het evaluatieteam “sterk onder de indruk is van de integriteit binnen onze werking en dat tijdens dergelijke sterke groei van het bedrijf”, dan motiveert dat alleen maar meer om verder te gaan op het ingeslagen pad.

Cybersecurity hoog op de agenda

Het VCDO is gekoppeld aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, waaronder ‘Industrie, innovatie en infrastructuur’. Eén van de topics die daaronder vallen en waar we – onder andere – volop willen op inzetten, is cybersecurity. Artificiële intelligentie wordt alsmaar sterker, deepfakes zijn steeds moeilijker te herkennen. We beseffen meer dan ooit dat ook wij vatbaar zijn voor cyberaanvallen. De vraag is namelijk niet óf we gehackt zullen worden, maar wel wanneer dat zal gebeuren.

Nu we ons organisatiedesign helder hebben vormgegeven en de softwareteams duidelijk samengesteld en standvastig zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat cybersecurity een thema wordt dat organisatiebreed is ingebed.

Focus op core business

In de eerste plaats besteden we ruimschoots aandacht aan cybersecurity bij de ontwikkeling van onze producten. Die eerste en heel sterke lijn van verdediging is cruciaal, zeker omdat wij werken met GDPR- en privacygevoelige data van burgers. Uiteraard zorg je er op technisch vlak voor dat er voldoende vertragende mechanismen zijn, maar het is toch belangrijk om als bedrijf je kwetsbaarheden te erkennen, zodat je gemakkelijk risico’s kunt inschatten en er vervolgens alles aan doet om die te verkleinen.  

Focus op people

De grote meerwaarde voor ons zit echter vooral in de kruisbestuiving tussen de technische maatregelen die we nemen en  het sensibiliseren van onze mensen door hen bewust te maken van de mogelijke gevaren binnen het bedrijf. Zo creëer je ownership.
 
Iets wat we bijvoorbeeld regelmatig doen, is het lanceren van een phishing test. Ook uit de laatste test bleek dat er nog best veel doorklikkers waren. Dat was even schrikken met zoveel IT’ers binnen het bedrijf, wat alleen maar bewijst dat iedereen er vatbaar voor is. Eén van onze leidende principes is ‘fail fast learn fast’, we bespraken deze test dan ook uitvoerig tijdens onze driemaandelijkse WeSharesessie, zodat we bewustzijn blijven creëren. 

Bovendien installeren we verschillende communities of practice, waarbij collega’s met gelijke rollen over de teams heen overleggen over onderwerpen binnen hun domein. Zo kunnen ze bepaalde kwetsbaarheden blootleggen en actie ondernemen indien nodig.

Tenslotte zijn we ervan overtuigd dat het aanstellen van een dedicated Data Protection Officer (DPO) ervoor zorgde dat er bepaalde drempels weggenomen werden bij collega’s. Met één centraal aanspreekpunt maak je het zo gemakkelijker om vragen te stellen of twijfels te uiten bij mogelijke aanvallen of overtredingen.

ISO 27001 en NIS2

De voorbereidingen voor het behalen van ISO 27001, de internationale standaard voor informatiebeveiliging, zijn in volle gang.  Op die manier introduceren we een structuur waarmee we systematisch onze risico’s in kaart brengen en op basis daarvan een duurzaam strategisch beleid kunnen voeren. Zo beveiligen, standaardiseren en harmoniseren we onze producten nog meer.

Eens we dit ISO-certificaat binnengehaald hebben, is de NIS2-richtlijn een volgende logische stap. Dit is een richtlijn betreffende maatregelen voor een hoog gemeenschappelijk niveau van cyberbeveiliging in de Europese Unie waarmee we onze klanten garanderen dat we verder blijven inzetten op cybersecurity.

Alert blijven is sowieso de boodschap!

Vooruitblik naar 2025

We hebben het Voka Charter Duurzaam Ondernemen 2024 nog maar net in handen, en toch zijn we al bezig met de voorbereidingen voor 2025. We hebben alvast heel wat boeiende projecten die we in ons actieplan zullen integreren!


Ben je op zoek naar een boeiende job in een bedrijf in volle groei?

We zijn steeds op zoek naar extra talenten met een positieve drive. Spontaan solliciteren is ook een weg naar succes!