Mieck Vos versterkt het team van Vanden Broele.
Vanden Broele maakt een ambitieuze groei door. Een eufemisme voor de groeistappen die de voorbije jaren gezet werden. Zo voegde het team van Skryv (low-code software) zich eind 2021 bij de groep. Ook in 2022 gaan we verder op dit elan: Mieck Vos komt de rangen versterken.
Mieck zal dit doen vanuit de rollen Operations manager en Organisatiecoach. Hiermee zal ze de verbinding tussen de collega’s en de klanten, experten, gebruikers, … versterken en intenser maken. Co-creatie krijgt zo een nog prominentere plaats in de dagelijkse werking. Als organisatiecoach moet ze er mee over waken dat we kunnen blijven groeien met behoud van onze waarden. Het zijn net die waarden die ons groot gemaakt hebben en die we dus moeten koesteren.
Het onboardingsproces is nog maar net begonnen, maar hier gaan we al graag in gesprek met Mieck Vos en general manager Bram Van Impe.
Met Vanden Broele start een volledig nieuw verhaal. Wat is jouw eerste gevoel?
Mieck: Ik heb er zin in! Wat is het fijn om je verbonden te voelen met anderen. Om deel uit te maken van een groep gelijkgestemden. Om te verbinden met mensen die jouw vraagstukken en uitdagingen begrijpen. Bij Vanden Broele voel ik die verbinding. Elkaar versterken en bewust werken vanuit ieders eigen krachten. Daadkrachtig optreden en snel overgaan tot actie vind ik belangrijk zodat iedereen kan excelleren.
Was het een bewuste keuze om de overstap naar de privésector te maken? Is het niet raar om aan de andere kant van de tafel te zitten?
Mieck: Ik ben steeds op één of andere manier bezig geweest met innovatie en verandering in lokale besturen en dit vanuit verschillende rollen. Mensen inspireren om te blijven innoveren vanuit hun kracht en professionaliteit en dat in een snel veranderende en complexe omgeving, dat is mijn drive. Vanden Broele was in dat opzicht voor mij een heel bewuste keuze, omdat ik veel aspecten die ik waardeer, zag samenkomen in het bedrijf.
Enerzijds heb ik een sterke affiniteit met de doelgroep van lokale besturen. Net zoals iedereen bij Vanden Broele, geloof ik in de kracht van lokale besturen, het lokale DNA. Hier is veel daadkracht, creativiteit en vernieuwing aanwezig en mensen maken hier het verschil op het terrein. Anderzijds heeft Vanden Broele gekozen voor een innovatieve arbeidsorganisatie. Een kennisgedreven organisatie heeft er alle baat bij om sterke teams dicht bij de klant te laten werken, expertise met elkaar te delen en samen te blijven kiezen voor innovatie en sterke resultaten.
Een innovatieve arbeidsorganisatie is niet zomaar een abstract concept, vandaag werken lokale besturen (het lokaal bestuur Dilbeek om er maar één te noemen) al met deze vernieuwende organisatievorm en tonen ze durf in deze aanpak. Deze durf in combinatie met een waarden gedreven organisatiecultuur vind ik ook terug bij Vanden Broele. Het is bovendien een echt warme organisatie met waardevolle en interessante mensen. Vandaag maken organisaties in een krappe arbeidsmarkt hiermee het verschil, Vanden Broele kiest hier ook bewust voor en dit waardeer ik enorm.
De omgekeerde vraag: waarom koos Vanden Broele voor Mieck?
Bram: Ja, ook dat was een heel bewuste keuze. Cultuur en structuur gaan in een organisatie zoals de onze hand in hand. Mieck brengt niet enkel veel kennis, ervaring en inzichten bij, ze brengt ook een positieve drive en motiverend leiderschap binnen. Een mix waar wij enkel enthousiast van kunnen worden.
Om de juiste producten te blijven maken, werken we al lang bijzonder dicht samen met lokale besturen. Toch merken we dat we in deze snel veranderende wereld nog kortere lijnen nodig hebben. Echte praktijkervaring in de organisatie injecteren is dan ook steeds belangrijker. Zo zijn de diverse ervaringen van Mieck vanuit consulting, leidinggeven, HR, directeur VVSG, … belangrijke verrijkingen. Dit versterkt alleen maar onze dialoog met de lokale besturen. Dit stimuleert op zijn beurt de innovatie van onze producten en daar doen we het finaal allemaal voor.
Eerder kwamen ook Julie Lesuisse (ex-diensthoofd burgerzaken stad Brussel) en Nele Lievens (ex-diensthoofd burgerzaken Lokeren) ons team versterken. Zij bewijzen dagelijks hun meerwaarde door hun praktijkervaring.
Samen sterker worden is dus een duidelijke lijn in deze samenwerking. Welke ambities heeft Vanden Broele eigenlijk?
Bram: De laatste jaren is Vanden Broele sterk gegroeid en veranderd. Zo kwam Skryv erbij, is de samenwerking met Novado intenser geworden, telden we het voorbije jaar alleen al 20 collega’s extra, ...
Die schaalvergroting stelt ons uiteraard wel voor uitdagingen, ook op het vlak van onze organisatie. Bottom-up blijven werken, autonomie blijven garanderen, ondernemerschap aanmoedigen, korte lijnen bewaken, dicht bij onze doelgroep werken,… het zijn uitdagingen waar we actief en bewust mee bezig zijn. Als je dat niet doet kantelt schaalvergroting snel om in schaalnadelen. Bovendien willen we de familiale KMO die we zijn, blijven cultiveren. Groeien, maar vanbinnen klein blijven, dat is wel een mooie ambitie.
Ook op vlak van organisatie willen we autonoom ons ding blijven doen. Hierin groeien zodat we voor overheden echt het verschil kunnen blijven maken. Ook over 5 jaar. Daarbij zal het accent steeds meer op lokale en centrale overheden liggen. Het magische ingrediënt ligt vaak in de positieve verbinding tussen de verschillende overheidslagen.
Mieck: Vooral organisaties die werken als netwerken zullen impact genereren in de maatschappij. Met partnerschappen en de juiste expertise kunnen we (lokale) besturen versterken in deze verbindende rol naar en met andere overheden. We voelen ons hier klaar voor.
Welke van jullie eigen verantwoordelijkheden zullen de komende tijd extra aandacht krijgen?
Bram: Zelf voel ik me verantwoordelijk om een context te creëren waarin kansen gegeven worden. Daar hoort dan een cultuur bij waarin die kansen ook gegrepen worden. Ik kan nu al zeggen dat er nog heel wat kansen op komst zijn en ik twijfel er niet aan dat de juiste mensen die ook zullen grijpen. Daar blinkt ons team echt wel in uit!
Mieck: Productleiderschap is erg belangrijk bij Vanden Broele. Mijn verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat iedereen leert uit elkaars ervaringen en elkaar daarin versterkt. Zo geraakt men niet opgeslorpt door het eigen product, blijft er tijd om met elkaar innovatieve producten te blijven realiseren.
Ik wil mensen ook laten evolueren in de zaken waarvoor ze aanleg hebben, hen aanmoedigen die kennis te delen en zo verbinding te maken met elkaar. Ik wil de teams en de mensen ondersteunen, stimuleren en versterken. Durf en experiment, in dialoog met onze doelgroep, zijn essentieel.
Laatste vraag: veel mensen kennen jou, Mieck. Zullen ze jou de komende tijd ook weer meer tegen het lijf lopen in de wereld van lokale besturen?
Mieck: Uiteraard en heel graag. Ik wil me natuurlijk blijven openstellen voor nieuwe inzichten en ervaringen uit de praktijk en ik hou ervan om gedreven mensen bezig te zien, dit inspireert mezelf en onze organisatie om het blijvend beter te doen en te groeien.
Bedankt, deze samenwerking klinkt alvast veelbelovend!